איך הבינה המלאכותית משנה את הרפואה האסתטית?
הבינה המלאכותית (AI) מגיעה לכל תחום – גם לתעשיית היופי והרפואה האסתטית. מאבחון בעיות עור
כל מי ששוטטו במעברי בתי המרקחת וחנויות הפארם בחיפוש אחר תכשירים לטיפול בעור נתקלו בודאי במוצרים המכילים חומצה סליצילית. מוצרים כאלה נחשבים לעתים קרובות למוצרי "עזרה ראשונה" כשניגשים לטפל בפצעי עור, חטטים, חצ'קונים וכו'. יחד עם זאת, שימוש נכון ויעיל בחומצה סליצילית הוא מורכב, ומומלץ ללמוד עליה לפני השימוש.
חומצה סליצילית היא חומצה בטא הידרוקסית (BHA) אורגנית. מקורה בקליפת עץ הערבה, ומכאן שמה ("ערבה" בלטינית קרויה Salix). היא נחשבת לחומר יעיל ביותר נגד פצעונים ואקנה, ומרגיעה עור רגיש ומגורה.
חומצה סליצילית חודרת לעור ומפרקת את הליפידים והשומנים אשר "מדביקים" יחדיו את תאי העור המתים. אם קשרים אלה לא יפורקו, תאי העור המתים עלולים לחסום את נקבוביות העור ולגרום להופעת אקנה.
טיפול באקנה – אקנה נגרמת בין השאר מהצטברות של לכלוך ותאי עור מתים בנקבוביות, ומעודף פעילות של בלוטות החלב (אשר גם הוא חוסם את הנקבוביות). חומצה סליצילית יכולה לסייע במקרים כאלו משום שהיא פותחת סתימות בנקבוביות ומנקה אותן. היא יעילה מאוד בריכוזים של עד 2%. כמו כן, היא הוכחה כיעילה במקרים של אקזמה, דלקת עור חֵלבית (Seborrhoeic), דרמטיטיס, ופסוריאזיס.
למידע נוסף על טיפולים באקנה>>
פילינג -– חומצה סליצילית נחשבת לתרופה קראטוליטית, מה שאומר שהיא מסוגלת להתיר קשרי קראטין (החלבון היוצר את המבנה הבסיסי של השכבה העליונה של העור). כאשר הקראטין משוחרר, קל יותר לעור להשיל חלקיקים קשקשיים פגומים. בקיצור, זה תכשיר מושלם עבור פילינג עליון.
חומצה סליצילית גם משחררת ומפרקת דסמוסומים (desmosomes). אלה הם קשרים בין תאים בשכבה החיצונית של העור. גם פעולה זו מסירה את תאי העור המתים ומעודדת פילינג.
טיפול בהיפרפיגמנטציה –היפרפיגמנטציה היא הופעת אזורים או כתמים כהים על פני העור (המכונים גם כתמי פיגמנטציה) כתוצאה מעלייה בכמות הפיגמנט (בדרך כלל מלנין) באזור מסוים; הסיבות העיקריות הן חשיפה לקרני שמש וקרינת UV, נטילת תרופות מסוימות, דלקות בעור ושינויים הורמונליים. מחקרים הראו כי חומצה סליצילית עשויה לסייע במקרים כאלה באמצעות מסכות פילינג.
אנטי אייג'ינג – כמו עוד חומצות הידרוקסיות (AHA ו – BHA) גם חומצה סליצילית נמצאת בשימוש נרחב עקב יתרונות האנטי אייג'ינג שלה, הנובעים מהתכונות האנטי דלקתיות שלה. כאשר היא חודרת עמוק לתוך העור ומבצעת פילינג מבפנים, היא מאיצה את תהליך חידוש התא. זה, בתורו, מסייע בהפחתת סימני ההזדקנות, כגון קווים דקים, כתמים כהים, קמטים וכו'. יתרון נוסף שלה הוא בכך שבניגוד לחומצות אלפא הידרוקסיות, היא אינה מגרה את העור.
חשוב לזכור: חומצה סליצילית עובדת באופן המיטבי כאשר היא בריכוז של 1% עד 2%. ריכוז גבוה יותר עלול להזיק לעור.
למרות שנדיר לפתח תגובה אלרגית קשה לאחר שימוש בחומצה סליצילית, לעתים מופיעות תופעות כמו:
במצבים הבאים כדאי להימנע משימוש בחומצה סליצילית:
יש להשתמש בחומצה סליצילית רק לפי הוראות רופא העור או בהתאם להנחיות המודפסות על האריזה (אם זה קרם או ג'ל). שימוש מופרז עלול לגרום להרעלה משום שחומצה סליצילית נספגת בעור בקלות.
בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא עור וליידע אותו על אלרגיות ורגישויות לתרופות מסוימות.
להקפיד להשתמש רק באזורים הנגועים;
להימנע משימוש באזור העיניים, וחשוב לוודא שהחומר לא נכנס לתוך האף והפה. אם כן, לשטוף מיד במים;
אם משתמשים במוצר ללא מרשם המכיל חומצה סליצילית, כדאי להתחיל בכמות קטנה על חלק קטן של האזור הנגוע במשך שלושה ימים. אם ההרגשה לא נעימה, יש להפסיק את השימוש. בכל מקרה, יש להשתמש בתכשיר בהתאם להוראות המופיעות על האריזה;
בעת שימוש במוצר עם חומצה סליצילית, לשים כמות נדיבה באזור הנגוע ולעסות בעדינות;
אם משתמשים במי פנים או בסבון םפנים המכיל חומצה סליצילית, חשוב להרטיב את העור ולעסות בעדינות עם התכשיר למשך מספר שניות. להימנע מקרצוף. לשטוף ביסודיות ולייבש ייבוש יבש;
מינון או תדירות היישום תלויים במצב העור. אין להשתמש בכמויות גדולות יותר מההנחיות, ויש להימנע משימוש לעתים קרובות מדי.
ניתן למצוא אותה בעיקר בתכשירים שונים לטיפול בדלקות עור, לטיפול באקנה, במוצרי פילינג, במוצרים לניקוי פנים ואף בתכשירים להסרת יבלות.
ניתן למצוא אותה בצורת ג'ל, משחה, שמפו, פדים שנטבלו מראש ברכיבים הפעילים, מסכות, ועוד.